huis3 overzicht1 glazen overzicht3 uitzicht3 uitzicht2 dorp stoeltjes tafel interieur1


Marken Italië

Het landschap van De Marken doet onmiskenbaar denken aan Toscana en Umbria. Als u op zoek bent naar het ongerepte Italië, bent u hier zeker op de goede plaats. Voor de komst van de Romeinen werd De Marken in ItaliŽ bewoond door de Piceni, een van de Italische volken die zich in het eind van het tweede millennium voor Christus in het heuvelland hadden gevestigd en de Senonische Galliërs. De Romeinse keizer Augustus behield de naam van de oorspronkelijke bewoners en noemde het Picenum. Tien eeuwen later, rond het jaar 1000 is de naam Marche, Marken ontstaan, afgeleid van het Germaanse woord Mark dat markering, grens betekende: regio op de grens. In de 19e eeuw werd een spoorlijn aangelegd van Bologna naar Brindisi die Marken via de kustlijn verbond met de rest van het land. Dit was een verbetering ten opzichte van de situatie daarvoor, toen de regio alleen bereikbaar was via moeilijk begaanbare wegen over bergpassen.

Het westen van de Marken

Het westen van de Marken in ItaliŽ wordt in beslag genomen door de bergketen van de Apennijnen. De hoogste top van de Marken is de Monte Vettore (2476 m) in de provincie Ascoli Piceno. Deze berg maakt deel uit van het massief Monte Sibillini dat tot nationaal park is uitgeroepen. Het landschap tussen de hoge bergen in de Marken en de kust is sterk heuvelachtig. Dit deel van Marken is een belangrijk landbouwgebied, het brengt onder andere veel wijn, olijven en fruit voort. De kustlijn van Marken is ongeveer 170 kilometer lang. De zand- en kiezelstranden worden op twee plaatsen onderbroken door een woeste rotskust. Ten zuiden van de regionale hoofdstad Ancona (Monte Conero) en ten noorden van Pesaro (Monte San Bartolo). Ancona is de enige belangrijke havenplaats van Marche.

De havenstad Ancona is de grootste stad van de Marken. Het middeleeuwse centrum is door bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. Langs de Adriatische kust liggen lange zandstranden. Het leukste stukje kust ligt bij het rotsachtige schiereiland Conero. De hoge kliffen vormen een natuurlijke onderbreking van lange zandstranden. Bovendien zorgen de pijnbossen voor een aangename verkoeling en de lage mediterrane begroeiing verspreidt een heerlijke geur.

Stadjes in de Marken

In schilderachtige badplaatsjes als Portonuovo, Sirolo en Numana vermaken vooral Italianen zich. In het uiterste noorden van de regione vind je de republiek San Marino. Naast zijn eigen munt, postzegels, voetbalelftal en racecircuit (Imola) zijn er vooral taxfree winkels en heel veel toeristen. Interessanter zijn eigenlijk de kleinere steden in het ongerepte binnenland die nog onaangetast zijn door de grote toeristische stromen. U vraagt zich af hoe dat komt, maar stilletjes hoopt u ook dat het zo blijft. De meest interessante zijn:

  • Urbino
  • Palazzo Ducale
  • Ascoli Piceno
  • De Monte Sibillini bergen
  • Grotte di Frasassi
  • Frasassi Niagara


Bekijk beschikbaarheid